Blog fotografa

Tento blog vznikl jako prostředek ke sdílení zážitků z fotografování. Inspiraci i rady v něm najdou nejen fotografové nebo budoucí novomanželé. Věřím, že mé články zaujmou i náhodné  čtenáře.

Hlášky uplynulého roku, úlovky vskutku kapitální

Hlášky uplynulého roku, úlovky vskutku kapitální

Další svatební sezóna v trapu. Hodně mi z ní utkvělo v paměti, něco jsem naopak rád a rychle zapomněl. Stále ale výrazně převládají pozitivní zážitky jak ze svatebních dnů, tak i z běžných fotografických zakázek, a proto se vrhám do dalšího dílu vzdělávání vstříc lepším výsledkům.

30.12.2019
Nemalou část svatebního alba tvoří detaily

Nemalou část svatebního alba tvoří detaily

Při fotografování v průběhu ranních příprav věnuji asi jednu třetinu času pořizování záběrů svatebních propriet, což bývají šaty, šperky a jiné nevěstiny i ženichovy doplňky. Jejich aranžování a přesné zaostření vyžaduje čas a ochotu si doslova „hrát“. To samé platí i při fotografování slavnostní tabule nebo různých drobností, které se na svatbách často vyskytují. Podívejte se na malou ukázku :-)

11.7.2019
Kouzelník nebo organizátor na svatbě?

Kouzelník nebo organizátor na svatbě?

Proč ne, jen je potřeba ujasnit si pojmy a dojmy. Že to nedává moc smysl? Divili by jste se. Různých příhod zažije fotograf spoustu a je jedno, jestli fotí krajiny, nebo běhá po svatbách. Na první pohled je zřejmé, kde je veseleji …ale někdy zůstává i rozum stát. Znám pár fotografů, kteří kvůli nevděku nebo následným nesmyslným požadavkům svých klientů svatební focení výrazně omezili a věřte, jsou dny, kdy si na tyto kolegy vzpomenu. Vše je ale potřeba brát s nadhledem, pak se dokážete při vyprávění nebo psaní i pousmát.

4.4.2019
Jak zaručeně (ne)mít hezké fotografie ze svatebního obřadu

Jak zaručeně (ne)mít hezké fotografie ze svatebního obřadu

K napsání tohoto článku mě přimělo množství venkovních obřadů, kterých jsem se účastnil a v danou chvíli už neměl možnost ovlivnit průběh nejdůležitější části slavnostního dne. Jsou místa, kde to znám a mohu s postavením směru obřadu předem poradit, ale když jedu někam poprvé a už je vše přichystáno tak, o čem se rozepíšu, je zaděláno „na průšvih“, se kterým nejde nic udělat.

1.8.2018
S čím při plánování svatby neotálet?

S čím při plánování svatby neotálet?

Na počátku plánování svatby se před budoucími novomanželi otevírá velký kolotoč hledání, zjišťování a sepisování všeho možného. Kromě toho si po určení data svatby a výběru místa pro hostinu většina párů uvědomí, že je důležité mít kolem sebe profesionály, kteří se o ně v rámci svého oboru postarají. Problém ovšem může nastat ve chvíli, když se s objednávkou služeb okolo svatby otálí v domnění, že tohle může počkat.

19.3.2018
Každá zkušenost se časem hodí

Každá zkušenost se časem hodí

Někdy mi svatebčané připraví opravdu nezapomenutelné zážitky. Ty pozitivní samozřejmě převládají, tady bych se ale rád zmínil o sérii událostí z jedné dávné veselky, které mě s odstupem času baví dodnes :-)

28.2.2018
Mé nejoblíbenější svatební fotografie ...a jak vznikly

Mé nejoblíbenější svatební fotografie ...a jak vznikly

Každý fotograf je rád za podařený záběr. A na svatbě dvojnásob. Tam totiž není skoro na nic dost času a dobré snímky vznikají zejména díky praxi a umění být v danou chvíli tam, kde je potřeba. A často jde o sekundy …ale ještě víc o úhel pohledu.

23.2.2018
Srandokaps fotografa :-)

Srandokaps fotografa :-)

Být fotografem může být často oříšek i legrace. A to nejen při focení svateb. Zejména ženy dokáží svými představami překvapit natolik, že je někdy lepší počítat do deseti a až pak odpovědět :-)

20.2.2018
Svatební album začíná přípravami

Svatební album začíná přípravami

Svatební album není jen o fotkách s rodinou či pozvanými přáteli. Svatbě, stejně jako každé jiné velké oslavě, předchází řádné přípravy nejen měsíce dopředu, ale i v den samotný. Proto je dobré vědět, na co se zaměřit a mít vše důležité v hledáčku.

18.1.2018
Když fotí i svatební hosté

Když fotí i svatební hosté

Fotografování na svatbě není zakázáno, přesto existují určitá nepsaná pravidla a úhly pohledu, o kterých byste možná měli vědět. Pokud se tedy na nějakou tu svatbu chystáte a plánujete, že budete i fotit, tak právě pro Vás je tento článek.

11.1.2018
Fotograf vám pomůže i se sestavením  svatebního harmonogramu

Fotograf vám pomůže i se sestavením svatebního harmonogramu

Při plánování svatby a jejího harmonogramu se nebojte čerpat ze zkušeností osvědčených dodavatelů nebo jiných nevěst. Rád bych přidal i pár svých zkušeností, které vždy ještě více rozeberu na osobní schůzce.

9.1.2018
Kdy a proč by měl dát fotograf na vlastní intuici?

Kdy a proč by měl dát fotograf na vlastní intuici?

Běhání po svatbách s foťákem na krku se může po čase stát rutinou, kterou ani nevnímáte jako nějakou velkou slávu, ale soustředíte se jen na svou práci a jste rádi za jakoukoliv změnu v tradicích a zvycích. Co ale předchází fotografově účasti na veselce, je informační schůzka, kdy se s nastávajícími novomanželi setká, přednese jim způsob své práce, tu a tam něco poradí a v neposlední řadě si vyslechne jejich představu o svatebním albu …tedy pokud nějakou mají. Téměř vždy se dozví, jak se budoucí ženich nerad fotí, a tak ke všem radám a doporučením přidá ještě pár motivačních vět o tom, že i focení bude fajn :-)

9.1.2018
Rosťa
 

+420 603 293 676
info@okmzik.cz

Rosťa Mžik Fotograf

Jmenuji se Rostislav Mžik a tyto stránky jsou určeny těm, kteří hledají svatebního nebo rodinného fotografa. Pocházím z Karviné a působím zejména na Moravě, po domluvě v celé ČR i v zahraničí.


Neváhejte mi napsat

 
 
TOPlist